Pobyt v zahraničí je nejlepším způsobem, jak si zlepšit úroveň jazyka. Je Vaše cesta do zahraničí v nedohlednu? Nezoufejte. Naučit se cizí jazyk z domova nemusí být neřešitelný úkol a možná, že pro Vás to je ještě lepší cesta.

Podívejte se na šest způsobů, jak se učit jazyk z domova.

1Nastavte si jazyk vašich elektronických pomůcek

Na vašem telefonu, fotoaparátu, počítači nebo mobilu si nastavte jazyk, jenž se učíte. Také navštěvujte internetové stránky v onom jazyce. Budete tak ovládat slovíčka blízká vašemu zájmu a ovládat důležité termíny spojené s užíváním technologických vymožeností.

2Sledujte zprávy

Moderátoři v televizi mluví spisovným jazykem a zprávy se týkají aktuálních témat. Zpravodajské kanály navíc mívají i své webové stránky, některé jsou opatřeny i výkladem pro nerodilé mluvčí.

3Najděte si rodilého mluvčího na konverzaci

Nemusí to být zrovna učitel. Někdy je naopak lepší, když to učitel není. Ten, s kým si budete jen tak přátelsky povídat, vás může naučit různé jazykové fráze a prohloubí vaše porozumění jiné kultuře.

4Učení se cizímu jazyku prochází žaludkem

Jídlo tvoří důležitou součást naší kultury ve světě, což vám může pomoci i při výuce cizího jazyka. Jednou z možností je zkusit nějaký recept podle kuchařky psané ve vašem vysněném jazyce. Také si můžete najít restauraci, kde obsluha mluví jazykem, který se chcete naučit, a kde navíc budete moci ochutnat pokrm připravený přímo příslušníky kultury.

5Choďte do konverzačního klubu

V klubech se sice ke slovu nedostanete tolik, jako při povídání si ve dvou. Konverzační kluby s sebou ale nesou jiné výhody. Můžete v nich potkat vaše spřízněné duše, které se zajímají o stejný jazyk jako vy. Budete s nimi moci podělit o způsoby, jak se učit jazyk. Navíc uslyšíte, jak mluví jiní, kteří vám budou moci být inspirací.

6Učte se s médii

Budete odpočívat, ale zároveň se něco naučíte – sledujte film, televizní pořady nebo čtěte časopisy. Také nekonečné seriály jsou dobrý způsob. Zápletky v nich nejsou nějak složité a repliky postav se velmi často opakují, což usnadní porozumění.